Wat is Modal?

Wat is Modal?

Als we in Wikipedia kijken zien we dat Modal textiel is gemaakt uit Modal vezels ( bron Wikipedia). Wat Wikipedia verder nog aangeeft is dat het een verdere ontwikkeling is van viscose. Het is dus eigenlijk een variant op viscose. Net als Tencel en bamboeviscose hoort het bij de natuurlijke kunstvezels. En het eigenlijke doel van Modal? Dat is om de eigenschappen van katoen zoveel mogelijk te benaderen. Dit wordt gedaan door houtpulp uit beukenhout te halen. Deze houtpulp wordt gespind tot superlichte en toch sterke modal vezels.

wat-is-modal
Modal-kunstzijde

Waarom wordt Modal ook wel kunstzijde genoemd?

Modal heeft de textuur van zijde. Het voelt dan ook heel zacht en glad aan. De luxe uitstraling van zijde dus.

Is Modal duurzaam?

Ja zeker. Het beukenhout wordt gehaald uit duurzaam beheerde bossen. Bijvoorbeeld in Oostenrijk. Beukenbomen groeien heel gemakkelijk door de eigen zaadjes. Bijna alles van de beuk wordt gebruikt. Bovendien wordt er veel minder water gebruikt dan bij het vervaardigen van katoen. Modal is veel beter verfbaar omdat de vezels worden gemaakt in een fabriek. Dit betekent minder energie en minder chemicaliën. De sterke vezel zorg ervoor dat het product veel langer meegaat.

modal-duurzaam

Waar komt Modal vandaan?

De oorsprong ligt in Europa. Tegenwoordig wordt het wereldwijd gebruikt als vervanger voor katoen. In Europa staat wel de meest duurzame spinnerij, namelijk die van het Oostenrijkse bedrijf Lenzing AG.

Waar wordt Modal zoal voor gebruikt?

Modal wordt meestal gebruikt samen met katoen, polyester of polyamide. Dit vind je dan terug in kleding en ook in gordijnstoffen gemaakt van modal. Maar er zijn ook nog veel meer andere toepassingen denkbaar. Zoals sokken en Kniekousen van Modal.

Modal Shoppen?

Aangenaam, zacht, sterk en comfortabel. Valt soepel en geeft levendige kleuren. Ook dat zijn eigenschappen van deze stof. Ideaal dus om te gebruiken in sokken en kousen. Onze modal sokken en kniekousen zijn een mix met katoen en van het Nederlandse merk Apollo®. Je vindt in onze webshop de volgende fijn gebreide producten waarin Modal is verwerkt:

duurzame-sokken-apollo